We moeten het toch eens over het gebruik van bepaalde woorden en termen hebben. De keus is dan natuurlijk enorm en dit zou dan ook een heel erg lang verhaal kunnen worden. Op zich ben ik niet tegen een lang verhaal, het geeft diepte en de mogelijkheid tot nuance. Daarbij ben ikzelf van een generatie die nog een attentiespanne langer dan een goudvis heeft. Zelfs teksten van 200 of zelfs 300 bladzijden gaan er hier met regelmaat doorheen. In dit geval ben ik echter niet op zoek naar nuance, meer naar het terechtwijzen van mensen die om hun eigen punt te maken al snel naar bepaalde woorden of termen grijpen.
Dictatuur
Een woord wat vooral de laatste jaren als erfenis van de coronatijd werd gebruikt, maar wat je ook nu nog steeds wel voorbij hoort komen is “dictatuur”. Als reactie op hun onwelgevallige maatregelen, in de coronatijd de mondkapjes, quarantaine en vaccinatiepas, maar in meer recentere tijden de stikstofmaatregelen. Om hun argument dat de overheid op een onwettige manier regels erdoor drukt kracht bij te zetten, roepen ze dan al snel dat we in een dictatuur leven. Onzin, natuurlijk. Sterker nog: absolute stierenpoep. Onze overheid, hoe incompetent soms ook, is wettig gekozen. Ook levert kritiek op de overheid niet, zoals in een land waar wel sprake is van een dictatuur een kleine 2000 km naar het oosten, een eenmalige vliegles vanaf de vijfde verdieping op. Dus: mond houden over een dictatuur. Als je het in NL ergens niet mee eens bent en je wilt dit veranderen, begin je of sluit je je aan bij een politieke partij die jouw belangen beter behartigd. Als er genoeg mensen zijn die het met je eens zijn, dan kun je de zaken naar je hand zetten. Zo niet, ben je in de minderheid en heb je pech gehad. Deal with it!
Racisme
Ook een veelgebruikte, maar misbruikte term waar vaak lukraak mee gesmeten wordt. Formeel gezien is racisme zelfs onmogelijk, omdat tegenwoordig de wetenschappelijke consensus is dat er binnen de soort Homo Sapiens geen rassen te onderscheiden zijn. Wanneer er dus gediscrimineerd wordt op basis van ras, is dat door mensen die wat beter hadden moeten opletten op school. Maar ook de slachtoffers van discriminatie die roepen dat er sprake is van racisme, doen dat meestal om, ook hier weer, hun bewering kracht bij te zetten. Discriminatie is erg, maar racisme nog erger. Nee dus! Discriminatie is erg. Behalve natuurlijk wanneer je mensen die discrimineren discrimineert.
Antisemitisme
Kritiek op Israël over de volledig onmenselijke en barbaarse manier waarop dit op dit moment (en eigenlijk al jarenlang) huishoudt in Gaza is niet meteen antisemitisme. Het is kritiek op een land dat oorlog voert waarbij teveel onschuldige slachtoffers vallen.
Genocide
In het verlengde van het vorige punt, wordt in de kritiek op Israël vaak gesproken van genocide. Ik geloof echter niet dat Israël erop uit is om het gehele Palestijnse volk uit te roeien. Ze voeren een oorlog en in een oorlog vallen onschuldige slachtoffers, maar dat is nog geen genocide. Dan zou er in elke oorlog sprake zijn van genocide. Oh, wacht…